– Det er et solid gjennomført løp og det er godt å ta med seg inn i resten av grunntreningsperioden, sier Nordås.

Han vant det 10 kilometer lange løpet med persen 27.58 – en forbedring på 20 sekunder. Jakob Ingebrigtsen innehar rekorden på Hytteplanmila med 27.54 fra 2019.

Nordås, som tok VM-bronse på 1500 meter i sommer, trenes av Gjert Ingebrigtsen. Og det har stormet rundt Gjert Ingebrigtsen og norsk friidrett den siste tiden.

Dette er bakgrunnen:

  • Sist uke kom beskjeden om at forbundet ikke vil gi Gjert Ingebrigtsen akkreditering til mesterskap i 2024.

  • Forbundet pekte på at de ville skape trygge rammer for brødrene-Ingebrigtsen, noe de ikke anser som mulig med Gjert i nærheten på grunn av familiekonflikten. Ingebrigtsen har reagert på fremstillingen og koblet på advokat John Christian Elden.

  • Torsdag kom brødrene Henrik, Filip og Jakob Ingebrigtsen med en uttalelse i VG hvor de fortalte om en oppvekst med ubehag, trusler og fysisk vold. Gjert Ingebrigtsen har benektet påstandene og kalte dem grunnløse. Politiet har varslet at de vil undersøke saken.

  • Fredag skrev broren Martin en kronikk hvor han sa han aldri har fryktet pappa Gjert. vil fortsette med Gjert som trener. Han vil ikke kommentere om han var kjent med påstandene til brødrene før uttalelsen i VG kom.

  • Lørdag sa Gjert Ingebrigtsen at han kjenner på stormen og føler seg forsvarsløs mot påstandene til Henrik, Filip og Jakob.

PÅ TUR: Gjert Ingebrigtsen med utøverne Per Svela og Narve Gilje Nordås utenfor Hønefoss. Foto: Helge Mikalsen / VG

Underveis i Hytteplanmila slet Narve Gilje Nordås med å styre tankene.

– Mens jeg springer alene i front, så begynte jeg plutselig å tenke på det underveis, sier Nordås.

– Hva tenker du på da?

– Da tenker jeg på påstandene som har kommet og de beslutningene jeg har tatt. Og hele veien må du ta innover deg inntrykk du har hatt. Så ser du tilbake på ting du har opplevd de siste ni årene i retroperspektiv.

Han varsler en større uttalelse snart.

– Hva sier du til de som mener at Gjert Ingebrigtsen bør slutte som trener?

– Det er en påstand de har, men mye av det de mener baserer seg på ting de tror. Det er ingen som vet noe. Det blir påstand mot påstand. Jeg vil prøve å nyansere bildet, fortelle det jeg har sett. Det er planen å komme med en endelig kommentar til det som har skjedd, sier Nordås.

FORBEREDELSER: Gjert Ingebrigtsen i bakgrunn med Narve Gilje Nordås ved døra før løpet. Foto: Helge Mikalsen / VG

– Kjente du til påstandene fra brødrene Ingebrigtsen i forkant av at de ble publisert? Har du hatt samtaler med dem om det?

– Det kommer jeg tilbake til i den endelige kommentaren, der vil jeg komme tilbake til alt det.

– Hva vil du ha frem i uttalelsen?

– Jeg har trent med Gjert og Ingebrigtsen-brødrene fra 2014 til 2022. De siste to årene har jeg trent med Gjert alene. Jeg har sett og hørt mye, mens det er mye jeg ikke har sett og hørt. Jeg vil bare fortelle hele mitt perspektiv og min fulle, hele sannhet.

– Det er tøft, men du står i det. Du må sørge for rettferdighet, uansett om sannheten gagner deg eller ikke. Jeg vil bare at sannheten kommer frem og at påstander ikke står usagt, særlig om de ikke er sanne.

SEIERSHERRE: Narve Gilje Nordås. Foto: Helge Mikalsen / VG

– Er hele situasjonen absurd å stå i?

– Ja, jeg synes det. Hadde du sagt dette for to år siden, ville jeg ikke trodd på det.

– Hvordan vil du beskrive situasjonen?

– Det er ubehagelig. Jeg kjenner på ubehag knyttet til situasjonen i hele kroppen.

– Hvordan opplever du pågangen fra media?

– Det er slitsomt, men media er media og skal ha klikk. Jeg er jærbu og sier det jeg føler og mener, sånn vil det alltid være. Men av og til kan man holde meningene inne til man vet mer. Fremover vil jeg kanskje være mindre bastant og skråsikker i mine utsagn.

PREGET: Narve Gilje Nordås tok seg tid til å svare grundig på spørsmål om den betente situasjonen, men var også preget. Foto: Helge Mikalsen / VG

– Hvordan har det vært å lese overskrifter om Gjert de siste dagene?

– Det kom som et sjokk å se det publisert i media. Det var vondt å se, og kom som et sjokk.

– Har du hatt noe kontakt med Jakob, Henrik eller Filip?

– Nei.

– Har du planer om det?

– Vanskelig å si, jeg må se hva de står for og ønsker, men jeg vil ikke presse meg på.