Tårevåt premiere på Villmarkssenteret-dokumentar: – Det er mye følelser knyttet til hundekjøring

Da Tove Sørensen og sønnen Torkil Hansen i mars deltok på Finnmarksløpet var det henholdsvis for 19. og andre gang. Hele opplevelsen ble filmet, og fredag hadde dokumentaren «Villmark» premiere på Verdensteateret.
kultur

Fredag kveld var det rød løper, vinglass som nærmest fylte seg selv og glade, men spente folk på Verdensteatret. De som var mest spent var nok hovedpersonene selv, Tove Sørensen og Torkil Hansen.

– Det hele startet med en idé fra min eldste sønn, Aleksander. Man får et helt spesielt forhold, mor og sønn imellom, når man driver med hundekjøring, og det mente han vi burde få fram i en film. Filmen handler derfor om forholdet mellom meg og Torkil, forholdet vårt til hundene og til sporten, forteller Sørensen.

Det er rett før visningen av «Villmark» starter. Folk strømmer inn. Alle skal ha tak i hovedpersonene.

– Den første dagen var det litt rart å bli filmet, men etter det gikk det helt greit. De fulgte oss fra starten, og nå skal filmen vises. Jeg har sett den uendelig mange ganger, men nå er jeg veldig spent på at andre skal få se den, sier Hansen.

SPESIELT FORHOLD: Torkil Hansen og mamma Tove Sørensen forteller at man får et spesielt forhold av å drive med hundekjøring sammen. Det har de nå laget film av. 

Fikk frie tøyler

Produsent Arthur Arnesen forteller at å lage filmen var en opplevelse.

– Vi hadde et idémøte med Tove og Torkil i desember i fjor. De ga oss helt frie tøyler til å gjøre filmen som vi ville. Det var utrolig kult gjort av dem, og vi er veldig fornøyd med resultatet, forteller han.

– Vi har jobbet intenst med denne filmen. 16–20 timer om dagen, nesten ingen søvn. Vi startet like før løpet i mars, og ble ferdig for omtrent to uker siden, sier Richard Butler.

Han har stått for blant annet klipping av filmen, og har hatt ansvar for det ene kameraet.

Prosjektet ga filmskaperne flere utfordringer.

– Vi hadde med en snøscooter bakpå bilen. Vi fulgte dem med GPS, så vi skulle ha en viss peiling på når de skulle være bestemte steder. Når de så nærmet seg kjørte vi opp på fjellet på scooteren og rigget oss klare til å filme mens de kjørte forbi. Det er snakk om flere timers arbeid for et 30 sekunders klipp. Og noen ganger ikke det engang. En gang kom vi opp og var klar, også viste det seg at GPS-en hadde stoppa så de hadde allerede kjørt forbi. Men når vi trodde vi var slitne var det bare å se på deltakerne, de hadde det mye verre.

INTENST: Produsent Arthur Arnesen og klipper Richard Butler forteller at de hadde 200 timer med film som nå er kortet ned til 30 minutter. 

Satser mot internasjonale filmfestivaler

Tross at de har sett filmen mellom 50 og 100 ganger hver er de ikke lei.

– Jeg kunne godt tenke meg å lage enda en film. Det har vært skikkelig kult å følge Tove og Torkil på Finnmarksløpet. Grunnen til at vi valgte nettopp det løpet til å lage filmen er at det hele blir så intenst. De er så sliten, og da kommer følelsene og ektheten så godt fram, forteller Arnesen.

Men foreløpig vil de fokusere på filmen som vises for første gang fredag.

– Det er veldig bra av Villmarkssenteret at de viser den her på Verdensteateret nå. Men vi håper å få den videre til filmfestivalene i Rio de Janeiro blant annet, og Dubai. Kanskje Canada.

– Det blir veldig mye følelser

Filmen viser Sørensen og Hansen mens de slåss seg gjennom Finnmarksløpet. Den tar for seg hunder som blir skadet, usikkerheten på om man kommer til å fullføre løpet, men ikke minst en delt lidenskap for hundekjøring.

– Jeg har sett denne filmen så mange ganger nå, men hver gang jeg gjør det kommer tårene, forteller Hansen.

Og han var ikke den eneste.

– Det er veldig mye følelser knyttet til hundekjøring. Det tror jeg alle som får se filmen vi forstå, avslutter Sørensen.