– Jeg har fått et mye større nettverk, selvbildet mitt er totalforandret, og jeg har ikke minst blitt bedre kjent med min egen kropp og fått mye mer overskudd, sier Maria Nissrin Foshaug.

20-åringen fra Tromsø bor nå i Trondheim, hvor hun studerer til å bli sivilingeniør i produktutvikling og produksjon, og trener.

– Jeg hadde spilt fotball og drevet med friidrett i alle år, men skader gjorde at jeg måtte slutte. I julen i 2011 bestemte jeg meg for å ta grep, etter en sløv periode uten trening, forteller Foshaug.

– Så jeg tok kontakt med personer som kunne hjelpe meg, og meldte meg inn på et lokalt treningssenter.

Styrketrening

«Strong is the new skinny» sies det om det nye kroppsidealet for kvinner. Men mange kvinner vegrer seg for å trener tradisjonell styrketrening.

Web-TV: Her er årets treningstrender

Selv tyr Foshaug til mye tradisjonelle styrkeøvelser som knebøy, pull ups, dips og bicepscurl.

– Mange er nok redd for at de skal bli for store, eller de er redd for å gå opp i vekt. Men muskler veier mere enn fett og kroppen forandrer seg ikke over natta, sier Foshaug.

– Selv synes jeg det mest motiverende med treningen er at fremgangen er mye mer merkbar enn ved annen trening. I tillegg former du kroppen din, noe som er viktig for selvtilliten.

Struktur

Foshaug trener fem ganger i uken, og har fokus på å spise riktig.

– Likevel er hviledagene mine utrolig viktig, for det er da jeg bygger opp det jeg har brutt ned. I tillegg kan jeg skeie ut i matveiene en gang i blant, det synes jeg er viktig.

– Jeg bruker proteintilskudd som et supplement til vanlig kost, men jeg prøver å bruke så lite tilskudd som mulige. Det viktigste er å få i meg de næringsstoffene jeg trenger, og jeg er opptatt av å spise sunt og få i meg både karbohydrater proteiner og fett. Derfor bruker jeg for eksempel søndagen til å lage lunsj til mandag, tirsdag og onsdag, og onsdagen til å lage lunsj for de resterende dagene.

Les også: Dette bør du spise når du trener

– Er det slitsomt å ha såpass struktur i hverdagen?

– Det er ikke mer slitsomt enn å stresse for å lage matpakke hver dag, liksom.

Les også: Slik planlegger du treningshverdagen din

Blogg

Foshaug skriver også blogg om treningen sin (ekstern lenke). Den er den syvende mest leste bloggen i Tromsø hos blogg.no, med flere hundre daglige lesere.

– Jeg ønsket å skrive blogg fra starten av for å vise og motivere folk til å trene, selv om de kanskje ikke er i den beste formen. Altfor mange bloggere fremstiller seg selv som plettfrie, så det var viktig for meg å vise at man kan gå fra utrent til trent, og at det er mulig å lykkes med treningen for de fleste, sier hun.

Foshaug er også veldig fokusert på ikke å mislede leserne sine.

– Jeg påpeker hele tiden at dette er et opplegg som har funket for meg. Det finnes mye god informasjon på blogger, men skal du begynne å trene og legge om kostholdet er det viktig at du forhører deg med fagfolk også.

Les også: Seks superøkter for tredemølla

SELVTILLIT: Maria Nissrin Foshaug fikk bedre selvtillit etter at hun begynte å trene. Foto: Privat