I dag er det satt ut to automatiske sykkeltellere i Tromsø: den ene står ved UiT og den andre står ved Burgr i Skippergata nord i sentrum. Til tross for tekniske problemer med telleren ved UiT og at telleren i sentrum er litt feilplassert så er det satt nok en ny rekord av syklende i vinter.

– Til tross for at vi ikke får talt alle som sykler så ser vi likevel en vekst på rundt 25 prosent sammenlignet med forrige vinter, sier Sjur Melsås, sykkelplanlegger i Tromsø kommune.

14 tellepunkt: Kommunen har søkt om midler til tolv nye tellepunkt for gående, syklende og kjørende. Håpet er å få tallene live på nettet.

Tolv nye tellepunkter

Tellerne ble satt opp i 2013 og ifølge Melsås har man sett en økning på rundt 25 prosent hvert år, men i vinter er altså veksten enda større enn tallene viser. Snittet per dag ved UiT er 110 syklister i én retning, men telleren får på grunn av tekniske problemer kun med seg cirka 70–80 prosent av syklistene.

Nå er det planlagt flere tellepunkter.

– Vi har søkt om midler til å sette opp ytterligere 12 punkter. Hvis midlene kommer så blir tellerne satt ut i løpet av sommeren.

I anbudet ligger også et ønske om å få lagt ut tallene direkte på en nettside, slik man har i Oslo. De nye tellerne vil telle gående, syklende og kjørende.

– Vi har økt tilretteleggingen for syklister og da sykler stadig flere. Man ser det samme fra andre byer at hvis man bygger sykkelveier så velger flere sykkelen.

– Få vintersyklister

Transportøkonomisk institutts nasjonale reisevaneundersøkelse fra 2013/2014 viser at fem prosent av reisende i Tromsø sykler. Melsås sier at de har høyere andel nå, men at denne ikke er målt ennå. Det er en ny reisevaneundersøkelse på trappene.

– Åtte prosent sykler om sommeren, men kun én prosent fortsetter å sykle gjennom vinteren. Vi har altså godt med sommersyklister, men vintertallene er lave.

VANLIGE SYKLISTER: Kommunen tilrettelegger med nye sykkelveier og snørydding på eksisterende sykkelveier. Målet er at stadig flere vanlige syklister skal velge sykkelen også på vinterstid.

Melsås sier at kommunen har et mål om 15 prosent syklende om sommeren og 8 prosent om vinteren.

– For å lykkes med det skal det bygges nye gang- og sykkelveier rundt hele øya, samt en ny sykkelvei som skal gå over øya på Langnesvegen. Denne ble påbegynt i fjor høst og skal ferdigstilles i mai, sier Melsås.