Pakket ullsokker og dro til Telegrafbukta:

Endelig kom sommerværet

Fredrik og Johan pakket ned ullsokkene sine – for sikkerhets skyld – og dro til Telegrafbukta da sommerværet meldte seg.

SOMMEREN ER HER: Johan Armstrong Støver (til venstre) og kompisen Fredrik Martinsen tilbrakte søndagen i Telegrafbukta. Men pakket ullsokker med for sikkerhets skyld.   Foto: Eskild Johansen

nyheter

– Dette er tromsøsommer i et nøtteskall, sier Johan Armstrong Støver (19) og kompisen Fredrik Martinsen (18), som hadde lagt seg godt til rette på hver sine strandhåndklær i Telegrafbukta og solte seg søndag ettermiddag.

Etter en kald og regntung juni, kryper nå gradestokken oppover. Derfor begynte Telegrafbukta å fylles opp med solsultne tromsøværinger søndag.

TELEGRAFBUKTA SØNDAG: Søndag begynte folk å strømme til Telegrafbukta, da gradestokken gjorde et etterlengtet hopp.   Foto: ESKILD JOHANSEN

 

Søndag og mandag var det meldt knallvær og sommertemperaturer i Tromsø. Kanskje opp mot 20 grader utover mandagen.

Johan og Fredrik mener værmeldingene har vært ustabile den siste måneden, og våget nesten ikke håpe på at sommeren er kommet for å bli denne gangen heller.

– I Tromsø må man være forberedt på alt, sier Johan som forteller at han tok med seg fire par ullsokker da han dro hjemmefra søndag morgen for å nyte sommervarmen i Telegrafbukta.

– For alt det vi vet kan det snø i morgen, ler Fredrik.

Bunnotering i juni

Meteorologisk institutt kunne søndag fastlå at Tromsø hadde hele null(!) klarværsdager i juni. Det ser heldigvis ut til å bli litt bedre i årets andre sommermåned.

– Det blir noen fine dager fremover nå, lover vakthavende meteorolog, Gunnar Noer, ved Vervarslinga i Tromsø.

Situasjonen de nærmeste dagene er nemlig at et stort høytrykk ligger over hele Skandinavia, som vil føre til både solskinn og temperaturer like under 20 grader.

– Vi får også en sørlig bris som gjør det veldig fint. Skyene er i ferd med å trekke seg unna, så det blir skyfritt i hele Troms, sier Noer.

– Det blir faktisk skyfritt i hele landet, bortsett fra i Finnmark, legger han til.

58 soltimer

DYSTRE TALL: Juni hadde ingen klarværsdager. Skjermdump fra Meteorologisk institutts twitterprofil. 

I juni ble det satt flere tvilsomme værrekorder i Tromsø. Torsdag tvitret Meteorologisk institutt at det hadde regnet 126,7 mm. Den gamle rekorden var fra 1961, med 122,3 mm.

Søndag kunne de også meddele bunnoteringen 58 soltimer i Tromsø i juni. Normalt ligger timeantallet på 221.

– Man kan si at vi har fått en litt bedre start på juli enn ved forrige måned, sier Noer.

Sol igjen på torsdag

På mandag vil vi få trolig få ukens fineste dag, med rolige vindforhold og temperaturer mellom 17 og 19 grader. Tirsdag vil det bli litt kjøligere igjen, ifølge meteorologen.

– Da vil det skye litt til. Vindmessig ser det greit ut med en nordøstlig bris, men en kald kjerne vil skape ustabil luft ved kysten. Dette gir en viss fare for tåke på yttersida, så ta med GPS ved ferdsel i området, sier meteorologen.

GODVÆR: Mandag ser værmessig ut til å bli spesielt gunstig, så da gjelder det å utnytte de solmulighetene man får.  Foto: Eskild Johansen

 

Denne værtypen vil vare utover onsdag, mens torsdagen ventes å bli sommerlig igjen.

– Ellers ser uken grei ut, med perioder med sol innimellom. Fredag er det muligheter for nedbør, men i små mengder, forteller han.

På solskinnsdagene vil temperaturene ligge på rundt 17–18 grader, mens det ellers ventes å ligge på mellom 10 og 12 grader.

– Det blir typisk nordnorsk sommervær, slår han fast.