Dyrebeskyttelsen nasjonalt frykter nå et utbrudd av katteaids i Norge etter at Hadelands-kontoret i fjor begynte å teste villkatter for sykdommen. Ifølge Hadeland.no dreier det nå seg om flere tilfeller enn Dyrebeskyttelsen var klare over.

– I Tromsø er det ikke et stort problem, selv om vi merker en økning blant dyrene vi får testet, sier Therese Simonsen Rye, nestleder i Dyrebeskyttelsen Norge Tromsø.

Avlives?

Ved Dyreklinikken i Tromsø, som utreder Dyrebeskyttelsens katter, reagerer daglig leder Bente Akselsen på bruken av begrepet «katteaids».– Da dette begrepet ble brukt for noen år siden førte det til panikk blant folk. Den korrekte betegnelsen er felint immunsviktvirus (FIV) og kan minne om menneskelig immunsviktvirus (hiv), men FIV har ikke noe med sykdommen aids på mennesker å gjøre og smitter ikke til mennesker, påpeker Akselsen.I likhet med Rye anser hun ikke FIV som noen stor trussel i Tromsø. Det er også viktig å merke seg at katter som er FIV positive kan være friske, og trenger ikke å utvikle sykdommen.– Vi påviser FIV på noen katter, men det har stort sett blitt påvist på hjemløse katter som Dyrebeskyttelsen ønsker utredet, fortsetter Akselsen.Økningen Dyrebeskyttelsen har registrert kan således forklares med at Dyrebeskyttelsen nå tester flere katter for FIV, noe organisasjonen selv påpeker.

Kastrer katten!

– Vi har flere katter inne som har fått påvist FIV og disse omplasseres som innekatter så lenge de har god allmenntilstand, forklarer Rye.

I Oslo, hvor problemet er større, har man valgt en annen strategi hvor hjemløse katter med påvist FIV blir avlivet.

– Vi syntes det var for dumt å avlive friske katter så i samråd med veterinær har vi valgt å legge oss på en annen linje.

FIV angriper kattens immunsystem og sammenlignes som nevnt med hiv. Smittede katter kan leve gode liv uten å merke sykdommen, men kan overføre viruset til andre katter. Det skjer ved paring og ved blodige slagsmål.

– Det beste rådet for å forhindre smitte er faktisk å være en ansvarlig katteeier: kastrer dyret ditt, oppfordrer Rye.

Ved å kastrere katten reduserer man paringstrangen og det territoriale instinktet som oftest fører til katteslagsmål.