Staten har allerede bevilget 40 millioner kroner til planleggingsprosjekter for utbedring av transportnettet i Tromsø.

Som en del av de millionene har kommunen nå inngått et samarbeid med en forprosjektgruppe som skal se på og komme med forslag til forbedring av byens utearealer.

– Vi ønsker at Tromsøs befolkning skal være stolt av sine uterom. Vi har som mål å løfte opp bymiljøet og finne ut hvilke tiltak vi kan gjøre for å skape et mer livlig sentrum både på sommer og vintertid, sier prosjektansvarlig Else Karlstrøm Minde.

Håper på start i 2017

Tromsø kommune har nå engasjert en forprosjektgruppe på seks personer. Til stede i Tromsø torsdag ettermiddag var blant annet landskapsarkitekt Arne Sælen.

– Vi er seks stykker bestående av bildekunstnere, landskapsarkitekter og sivilarkitekter, forklarer Arne Sælen, som selv er landskapsarkitekt.

Han håper og tror Tromsø med et godt prosjekt vil stå langt framme i køen for å få offentlige midler.

– En rekke mindre byer enn Tromsø har fått statlige midler til lignende byutviklingstiltak tidligere, så det er ikke urimelig å tenke at Tromsø nok vil stå høyt på prioriteringslisten for slike tilskudd, sier Arne Sælen.

Ifølge park- og veisjef i kommunen, Håkon Gjertsen, håper man at den planlagte planen kan iverksettes i 2017.

– Nå skal vi ha medvirkningsseminar i januar på Rådhuset der byens befolkning skal få sagt si hva de mener som bør gjøres i sentrum, så skal vi utvikle en plan som blir sendt ut på høring i april, før en plan blir vedtatt av kommunestyret i løpet av 2015 og siden vil det bli søkt om midler fra staten, forklarer byutviklingssjef Mette Mohåg.

Parkrenovering

Blant annet vil utviklingen av Strandpromenaden stå høyt på lista, men fortsatt vil det skje tiltak i sentrum før den tid.

– Vi skal blant annet renovere området fra gågata mot kirkeparken og selve parken der, så det er ikke sånn at det går i stå mens vi venter på dette større løftet, sier Håkon Gjertsen.

Hovedmålet nå er å skape bedre bytrivsel i Tromsø.

– Vi skal blant annet se på bedre og flere parkmuligheter, hvor trafikken skal gå og ikke gå, og sørge for et sentrum med aktivitet for både barn med flere lekeplasser, flere benker og et generelt løft, som vil øke trivselen for hele byens befolkning, sier Karlstrøm Minde.