Byutvikling sier de gjør alt de kan for å bli raskest mulig ferdig med gravingen i Storgata.

– For å skåne bedriftene har vi komprimert prosjektet fra to til ett år. I tillegg har vi ikke gitt fristforlengelse. Vi gjør vårt ytterste for å bli ferdig, og jobber på mange fronter samtidig. Så langt har vi gjort mer enn det som står i kontrakten – og det uten forsinkelser, sier han.

Fristen for ferdigstillelse av fortauene og gata er 15. oktober, så både Helmersens Delikatesser og No. 66 må belage seg på arbeid i området i flere måneder.

Umulig

Ræder mener det ville vært nærmest umulig å få arbeiderne til å jobbe doble skift i Storgata.

– Vi er avhengig av mange aktører i arbeidet som gjøres i Storgata nå. Å ha arbeidere stående 12 timer i strekk utenfor normal arbeidstid, hvor man involverer så mange eksterne aktører, er nesten umulig, sier Ræder.

Ber gårdeiere ta ansvar

Ræder leder graveprosjektet i sentrum sammen med Henriette Jordheim. Til iTromsø Jordheim at de har prøvd å tilrettelegge så godt som mulig for dem som driver butikker i området.

– Gårdeierne må ta ansvar og sette ned husleien når de vet at arbeidet går over lengre tid og rammer utleierne hardt. De vil uansett få gevinst, da gårdene vil stige i verdi når arbeidet er ferdig.

Mer trøbbel i vente

Både Ræder og Jordheim bekrefter at store deler av gata utenfor butikkene vil bli vanskelig å traversere i de neste ukene.

– Nå skal varmekabler legges, og så skal det legges armeringsjern og støpes. Da må vi ta store områder av gangen, noe som nok gjør det enda mer utfordrende for butikkene i området. Når det er gjort, vil man dog få et fast dekke å gå på – ikke grus og stein, sier Jordheim.