1. juni er det duket for offisiell åpning av den nye teknologiske høyborgen like ovenfor den gamle hovedinngangen til UNN, men allerede denne uken tjuvstartet senteret med utredning og kontroll av pasienter.

Bak et to meter langt blyglassvindu følger radiologer og radiografer nøye med på hvordan den nye PET/CT-maskinen fungerer, mens en ansatt fra Siemens – som leverer utstyret – guider dem gjennom prosessen.

I maskinen ligger Leif Oskar Bjørsvik fra Narvik.

– Det gikk helt knirkefritt! Jeg har tatt MR før, og det bråket mye, mye mer, sier han ti minutter senere, etter å ha blitt skannet fra topp til tå.

Prøvekjører maskinene

FORNØYD: Bjørsvik roset behandlingen han har fått ved senteret etter undersøkelsen. – Her blir jeg tatt skikkelig godt imot, sier han.

Han er en av de aller første pasientene i landsdelen som har fått benytte seg av det nye senteret.

– Jeg har blitt veldig godt tatt vare på her. Jeg synes det er viktig at vi har et slikt tilbud for oss som bor i Nord-Norge, og at det satses skikkelig på er kjempebra, sier han.

I alt skal senteret gjennomføre undersøkelser på 18 pasienter denne uken.

– Vi skal teste ut maskinen og drive opplæring av de ansatte. Om alt går som det skal, vil vi fra nå av flytte alle undersøkelsene hit, forteller avdelingsleder ved PET-senteret, Rune Sundset.

Siden 2010, da Trond Mohn ga UNN en PET/CT-maskin, har Sundset og kollegene gjennomført undersøkelser i en spesialtilpasset container utenfor sykehuset.

– Da vi startet hadde vi rundt 100 pasienter i året, mens vi i fjor hadde 700. Med det nye senteret får vi en kapasitet på 2.500 pasienter årlig per maskin, sier Sundset.

Radioaktivt druesukker

PET-undersøkelser er en avansert bildediagnostikk som i dag brukes hovedsakelig til å utrede og kontrollere for kreft, demens og hjertelidelser. Ved å lese av stråling fra et radioaktivt sporstoff som gis pasienten, kan man med PET-maskiner studere fysiologiske og påvise biokjemiske endringer som indikerer sykdom før sykdommen gir anatomiske forandringer som kan sees på CT eller MR.

– Vi bruker for eksempel en radioaktiv variant av druesukker for å finne kreftceller. De har høyere forbrenning enn andre celler, og elsker derfor sukker. Har du for eksempel en kreftsvulst på en av lungene, vil den lyse opp på bildene våre fordi den suger til seg alt det radioaktive sukkeret, forklarer avdelingsleder ved PET-senteret, Rune Sundset.

Mindre stråling

Senteret har i dag to maskiner: En PET-CT-maskin og en PET/MR-maskin, som ved å kombinere PET-teknologi med henholdsvis røntgen og magnetresonans gir svært presise bilder.

– I tillegg til at MR gir oss mye tilleggsinformasjon, halverer det også strålingen pasienter blir utsatt for, da man ikke bruker røntgen i tillegg til det radioaktive sporingsstoffet. Det er en fordel når vi skal undersøke barn og kreftpasienter som må gjennom flere runder med undersøkelser, sier Sundset.

– Likevel er det ikke sånn at man blir utsatt for farlig mye stråling i en PET-CT, men det stemmer at nivåene er langt lavere med PET/MR, legger radiograf Kent Johansen til.