Mandag skrev iTromsø at kommunen har flytta personer med utviklingshemming inn i avlastningsboliger uten å undersøke brannsikkerheten. Da avlastningsboligen i Nansenvegen ble stengt på grunn av vannskader i 2015, ble tilbudet flyttet til Iver Walnumsveg og Berglund.

Brann- og redning ble ikke involvert den gang, men da de var på inspeksjon 22. mars i år viste det seg at begge steder ble brukt ulovlig, med store sikkerhetsmessige mangler og med katastrofale konsekvenser dersom det skulle oppstå en brann.

Dermed flytta kommunen tilbudet igjen, denne gang til Seminaret i sentrum i påvente av nybygget i Sommerlystveien som skal stå klart i 2019.

– Brann og redning har ikke vært på tilsyn verken på Berglund eller Iver Walnums veg mellom oppstarten i 2015 og 22. mars 2018, sa Mette Mohåg, direktør i avdeling for bymiljø.

Fikk bekymringsmeldinger

Mohåg sier at brannsikkerheten ble vurdert som tilfredsstillende da beboergruppene flyttet inn i Berglund og Iver Walnums veg, men at det ikke i utgangspunktet er et krav om at Brann og redning skal undersøke brannsikkerhet ved etablering av nye botilbud.

Begge boligene var ment som midlertidige løsninger i en akutt situasjon, påpeker hun.

– Etter hvert kom det bekymringsmeldinger, også fra ansatte, knyttet til blant annet brannsikkerhet for beboerne. Dette ledet etter hvert til at flytting ble vurdert som nødvendig, skriver Mohåg i en e-post.

Hun sier seg enig i at kommunen kunne ha håndtert situasjonen bedre:

– Vi ser at man på bakgrunn av dette kan stille spørsmål ved de vurderinger som ble gjort da beboerne flyttet inn i respektive boliger, og i hvilken grad myndighetskrav faktisk har vært tilfredsstillende ivaretatt gjennom de aktuelle tilbudene. Uansett har vi nå en gjennomgang av system og rutiner for å sikre at boliger for alle kommunes brukergrupper skal tilfredsstille nødvendige lovkrav, uavhengig av risikoklasse.

Burde involvert pårørende

Tirsdag ble formannskapet orientert om saken, og i redegjørelsen tar kommunen selvkritikk for at involveringen av brukere og pårørende ikke har vært god nok.

Høsten 2017 ble boligen i Sommerlystveien forskjøvet og personalet ble demotivert og begynte å snakke om å finne seg en annen jobb dersom man skulle være på Berglund i ytterligere tre år. I oktober 2017 ble det foreslått flytting for første gang, men pårørende ble ikke varslet før i mars 2018.