Kjøp av fotballspillere er bingo. Du har omtrent aldri en garanti for hva utfallet blir. Vedkommende passer ikke inn i klubben, trives ikke i byen, eller har konkurrenter som er bedre. Det går galt. Alternativt at vedkommende trenger tid, får tillit og etter hvert slår ut i full blomst. Selges videre fra klubben for langt mer enn han ble kjøpt for. Det går etter planen.

Et drøyt år etter at Moses Ebiye kom spaserende inn på flyplassen i Tromsø sammen med sin daværende agent, kom oppslaget som gjør at han havner i den første kategorien. Dette blir ingen suksesshistorie for TIL, og i særdeleshet ikke for hovedtrener Gaute Helstrup.

For tirsdag ettermiddag avslørte kollega Øyvind Sivertsen nyheten om at Moses ikke forlenger kontrakten han har i TIL, noe nigerianeren selvsagt står helt fritt til å gjøre, og han kan derfor gå gratis fra Gutan etter sesongen.

Hvis TIL hadde mye midler, og kunne erstattet en slik import på dagen, ville denne saken ikke vært så kritisk. Problemet er at TIL ikke har denne luksusen. I det hele tatt er luksus ikke et ord i vokabularet på Alfheim.

I det TILs team manager Lars Petter Andressen, som også er sterkt delaktig i overgangspolitikken, fortalte at Moses ikke forlenger avtalen, gikk den 25 år gamle spissen på sekundet fra å være et prestisjeprosjekt til å være en spiller som har gjort seg selv uspiselig og uønsket i Tromsø.

Det er lett å bli prinsipiell. Å mene at alle slike saker er like, og at TIL burde sende Moses øverst opp på tribunen og la ham bli der til han «gis bort» for småpenger i august. Det er også min første tanke og formening. TIL kan ikke la en slik spiller være et førstevalg, og i hvert fall ikke når varene på ingen måte leveres. Det undergraver både klubben, og ikke minst lagkameratene som det skal satses videre på.

Likevel er situasjonen rent sportslig så prekær at de nok er nødt til å fire litt på disse «kravene.» Fram til overgangsvinduet åpner 1. august skal det spilles 12 seriekamper og tre cupkamper. Mange av disse tett på hverandre.

Vi vet foreløpig ikke om Jasse Tuominen, som er på lån fra Per-Mathias Høgmos svenske klubb Häcken, er god nok til å ta en rolle som førstevalg som spiss i TIL. En rolle som forplikter, fordi det er rollen som hylles når vedkommende lykkes, og kritiseres når det går tilsvarende dårlig. Noe som bare skulle mangle i lys av historikken av storscorere i TIL de siste 35 årene. Fra Mike McCabe, via Sigurd Rushfeldt, Ole Martin Årst, Rune Lange, Tore André Flo og til Mustafa Abdellaoue. Og flere kunne sikkert vært nevnt.

Uansett vil Moses Ebiye spille en god del fremover, fordi hovedtrener Gaute Helstrup ikke har nok gode andre alternativer. Hvis han benkes helt, vil de knapt få småpenger for han til sommeren. Hvis nigerianeren plutselig går helt av skaftet og scorer masse mål, vil summen fortsatt bli lavere enn mange tror. Så det vi egentlig snakker om er om TIL skal få en halv million eller 700.000 kroner, bare for å gjette litt vilt.

Siden Helstrup kom til Tromsø har en rekke spillere forsvunnet ut dørene, og blitt erstattet av nye. Skal du likevel peke på én spiller som personifiserer Helstrups prosjekt, er Moses Ebiye det første navnet som kommer opp. Helstrup ønsket seg denne spilleren, allerede da han var HamKam-trener i 2019. Den gang spilte Moses for LSK, og tilfeldighetene ville ha det til at da Helstrup forlot HamKam til fordel for sin nåværende jobb, så havnet Moses i nettopp HamKam kort tid etterpå.

Men Helstrup hadde ikke glemt han, og spissjakten etter opprykket høsten 2020 endte med at Ebiye ble TIL-spiss. Opprinnelig som Runar Espejords backup, men ganske kjapt som fast innslag i førsteelleveren. Ikke engang Espejords retur etter skade i fjor høst, eller signeringen av den gamle helten Zdenek Ondrasek, sendte i utgangspunktet uprøvde Moses på benken for godt. Noe som ser enda pussigere ut i lys av at Espejord har spilt ganske viktige kamper for Bodø/Glimt i vinter.

Duoen Espejord/Ondrasek ble prioritert bort, og valget på å fortsette med Ebiye fremsto tydelig, fordi man antok at 25-åringen skulle forlenge avtalen. Når dette ikke skjer blir det et prestisjetap for Helstrup, som selvsagt ikke kunne kontrollere en avgjørelse Ebiye har tatt med «hjelp» av rådgivere med egeninteresse. Som i neste uke kan fortelle nigerianeren at han må ta en u-sving, og likevel må forlenge med TIL. Uansett forklaring svekker det Helstrups omdømme og troverdighet – internt som eksternt.

Fotball-livet går selvsagt videre, og Helstrup vil sammen med sitt nyopprettede scouteteam jakte hans erstatter. Moses scoret noen flere mål enn både Sofien Moussa, Slobodan Vuk og Brayan Rojas – en skikkelig fiaskotrio i TILs spisshistorie.

Likevel setter jeg han på samme liste, fordi han ble hentet hit for å bli solgt for langt mer enn hva han kom for. Og ettersom Jasse Tuominens låneavtale går ut 1. august står TIL i praksis uten en etablert spiss når høsten kommer.

Her er det bare å melde sin ankomst, Sigurd Rushfeldt.

MER AV RUNE ROBERTSEN: