Så gikk det som vi fryktet. TIL klarte heller ikke på forsøk nummer ni å vinne på Alfheim i 2021. Helt utrolig å tenke på egentlig, at Gutan må inn i oktober måned før de tidligst kan få årets første hjemmeseier.

Ikke at vi er blitt godt vant de siste årene, men TIL anno i år har tatt «Fort Alfheim» til nye lavmål. Kaptein Ruben Yttergård Jenssen fra Olsgårdlia på Tromsøya sa det treffende til iTromsø etter 1–1-kampen:

– Vi ble for feige.

Noe som verken gir tre poeng, entusiasme eller avstand til bunnstriden TIL kjenner så altfor godt. Spesielt når Brann, som hele sesongen har vært et bunnlag, var nærmest å vinne.

Faktum er at TIL har 16 poeng på 19 seriekamper, og på en kveld som denne er det eneste som gir en slags trøst at det fortsatt er relativt mange kamper igjen. Det som ikke gir noen komfortabel tanke, men derimot er så svakt at det ikke er til å fatte, er hva TIL har gjort på Alfheim i 2021.

På ni kamper har TIL tatt fire poeng av 27 mulige. Seiersløse, rådville og forbannet takket de Forza Tromsø og Isberget ute på banen minutter etter kampslutt. De andre hadde for lengst reist seg fra plassene sine, gått trøstesløst inn i den mørke Tromsø-kvelden og forbannet seg over hvorfor TIL ikke lykkes.

For TIL kunne gjort akkurat den samme svake prestasjonen de gjorde, spesielt i andreomgang, men hvis Brann ikke hadde scoret, ville opplevelsen og troen vært en helt annen. Ikke at TIL ville vært friskmeldt, men det kunne vært et sårt tiltrengt pusterom for TIL, og ikke minst hovedtrener Gaute Helstrup, hvis jobb selvsagt diskuteres rundt byens kafébord.

Det er selvsagt naturlig med tanke på hvor laget hans ligger, og etter en slik kamp. Og noe som dessuten hører med til jobben som hovedtrener for den betydelige merkevaren TIL faktisk ennå er, tross motgang i mange år.

Hva TILs styre tenker er selvsagt opp til dem. Men jeg har ingen indikasjoner på at Helstrups jobb akkurat nå er annet enn hundre prosent trygg. Jeg synes det er helt riktig, og mener selv at Helstrup bør sitte i jobben. Fordi noe annet enn å ha hundre prosent tillit, i praksis betyr at treneren bør gå av. Derfor kan også tilliten gå fra hundre prosent en uke, til null på den neste.

Noe annet er feigt og ryggradsløst overfor en trener – uansett om han heter Gaute Helstrup eller noe annet.

Det finnes sikkert gode grunner til å mene at Helstrup burde få sparken nå. Der er ikke jeg, av blant annet to grunner. Det ene er at antallet kamper som gjenstår er helt i grenseland til hva en ny trener bør kunne ha for å berge plassen. Det andre er at det ikke står noe alternativ klart, som vil kunne få så mye mer ut av laget enn Helstrup gjør nå.

Så hva vil kunne utløse en avsettelse allerede i høst, gitt at treneren ikke velger å gå selv?

Spillergruppa kan miste tilliten, resultatene og prestasjonene blir så svake som mot Brann også de neste par hjemmekampene, slutt på tålmodigheten fra sentrale aktører i og rundt TIL er tre enkle punkter. Vi som sitter utenfor kan egentlig bare forholde oss til hva vi ser, og dermed ta en avgjørelse basert på det.

Det jeg derimot kan fastslå, er at andre trenere ville fått sparken i TIL på dette tidspunktet. Bård Flovik ble avsatt med 14 poeng på 14 kamper i 2017. Steinar Nilsen hadde tatt 17 poeng på 20 kamper i 2015. Agnar Christensens TIL tok 25 poeng på 25 kamper i 2013. Går vi enda lenger tilbake hadde Ivar Morten Normark, Otto Ulseth og Trond Johansen også under poenget i snitt da de fikk fyken.

Noe som forteller at TIL har senket kravene – eller blitt mer tålmodige – alt etter hvordan du ser på det. For der vi før sesongen ble fortalt fra Gaute Helstrup at han ikke ville fortelle om noe resultatmål, men heller se utvikling, vet vi nå realiteten.

Målet er å berge plassen, sa Helstrup etter kampen mot Odd tidligere i år. En viktig, realistisk, men ganske sørgelig erkjennelse etter at vi hadde fått forhåpninger om noe mer.

Så har TIL levd i mange kamper på at de spillemessig har vært like gode, eller bedre enn motstanderen. Men mot Brann så det skrekkelig ut etter pause. TIL ble i realiteten utspilt av en middelmådig gjeng fra Bergen som i likhet med Gutan har nok med å berge plassen.

- Vi har mye muligheter framover, sa Helstrup til iTromsø etter kampslutt søndag kveld.

Men får han ikke snart resultater, renner mulighetene ut, samtidig som nedrykket og exit Helstrup stadig nærmer seg.

TILs styre har i sommer tatt to viktige grep. De har hentet spillere som Zdenek Ondrasek og Christophe Psyche, samt forsterket trenerteamet med profiler som Tom Høgli og Sigurd Rushfeldt.

Det aller meste er prøvd, og da har TIL-ledelsen kun et eneste verktøy igjen.