I handlings- og økonomiplanen for 2019–2021 som administrasjonssjef Britt Elin Steinveg la fram 29. juni, kommer det fram at de ønsker å redusere bevilgningen til pleie og omsorg.

Dette kommer etter allerede gjennomførte kutt i henhold til ressurser og bemanning i inneværende år.

Bemanning førsteprioritet

Lav, eller ukvalifisert, bemanning er meldt som et direkte avvik eller som bakenforliggende årsak i store deler av de 1.178 avviksmeldingene iTromsø har fått innsyn i.

De ansatte som jobber på sykehjemmene i Tromsø er i hovedsak dyktige og gjør det beste de kan med de midlene de har til rådighet, påpeker flere av kildene iTromsø har vært i kontakt med. Men de mener samtidig at bemanningen kunne vært bedre og mer kvalifisert.

– Det at vi er tilstrekkelig bemannet, det har førsteprioritering, sier hovedtillitsvalgt i sykepleierforbundet i Tromsø, Lee Jacqueline Douse, og sikter til sykehjemmene i kommunens største utfordringer.

Stressende arbeidshverdag

Douse pekte i forbindelse med avvik innen medisinering på at bemanning kunne være en årsak til feil. Hun viser til at lav bemanning gir sykepleierne enda flere arbeidsoppgaver, større ansvar og mer stress i jobbsituasjoner.

– Så dere føler at dere er underbemannet?

– Ja, det gjør man. Det er ikke likt over alle plassene, men hvis du ser på totaliteten, så er det en utfordring.

Hun betegner en jobbhverdag der sykepleiere ofte må løpe rundt for å rekke over alt.

– Vi bør ha vakter døgnet rundt for at man skal slippe å springe og springe og springe. For man har mye ansvar, og man skal klare å følge opp det.

Kan bli verre

Hun tror problemet med underbemanning kan bli enda større.

– I Tromsø kommune er det en god del vakante stillinger, så åpner man det store helsehuset og skal ha inn masse folk, og Otium også.

– I utgangspunktet er det mange ledige stillinger, men så får du flere store enheter du skal ha enda flere fagfolk inn på. Da blir spørsmålet hvordan man skal klare å rekruttere de, sier hun.

Høy turnover

Douse sier at det er en kjempeoppgave å beholde sykepleiere når de er rekruttert, og sier det er høy turnover blant kommunens sykepleiere. Det er en rekke faktorer som spiller inn for å holde på sykepleierne.

– Lønn er viktig, et godt fagmiljø, og at man er nok folk på, som gjør at man kan gjøre jobben sin som sykepleier, slik at man kanskje slipper at det blir meldt en del avvik, sier hun.

– Det går også på ledelse. Vi skal ha gode ledere, som både ser ansatte og ser faget, og de utfordringene man står i, slik at man ikke hele tiden har hengende over seg disse nedskjæringene, fortsetter hun.

Roser for heltidsstillinger

Kommunens kutt og nedbemanninger i helse- og omsorgssektoren tror Douse kan ha påvirkning på avvikene i årene som kommer.

– Det skal bli veldig spennende å se avvikene for 2018 og 2019, hvis man ser opp mot nedbemanning.

Hun vil imidlertid gi kommunen ros for en heltidskultur.

– Tromsø kommune sånn sett jobber godt med en heltidskultur, i henhold til størrelse på stillinger. For det er også en trend i hele Norge at sykepleiere må jobbe deltid. Noe som spiller inn for å rekruttere er at man får en stor stilling, forklarer hun.

– Ikke bra nok

Lise Figenschou er lokaltillitsvalgt blant fastlegene i byen, og jobber som lege på sykehjemmene. Hun sier legebemanningen er bra, men kunne vært bedre.

– Legebemanningen på sykehjem har blitt mye bedre de siste årene, men det er ikke bra nok, og det er fortsatt langt igjen.

På lik linje med Douse, peker hun på at lavere bemanning gir dårligere tid.

– Det er jo det med at du ikke har tid til å påse at de får i seg medisinene, trekker Figenschou fram som eksempel.

Kjent trend

Hun tror ikke nødvendigvis kuttene i sykehjemstjenesten bare er lokalt.

– Det kommer nok mye fra sentralt hold. Det er penger å spare på å ha folk boende hjemme og det er kostbart å drive sykehjem.

Kutt i sykehjemstjenesten er ikke noe særegent for Tromsø.

– Det er en kjent trend, det er ikke bare i Tromsø kommune det skjer, sier hun.

– Litt for ivrig med kutt

Pasient- og brukerombud i Troms, Odd Arvid Ryan, sier han ikke har grundig nok kjennskap til bemanningen ved de enkelte sykehjemmene, men mener det viser at kommunen ikke har gjort nok.

– Dette er ting som ikke så lett for kommunen å gjøre noe med straks, men er en pekepinn på at det ikke er gjort nok for å sikre tilstrekkelig kompetanse og bemanning, sier han.

Ikke lett: Pasient- og brukerombud i Troms, Odd Arvid Ryan, sier lav bemanning ikke er så lett for kommunen å gjøre noe med på kort tid.

– Det her kan være et signal på at politikerne har vært litt for ivrige med kuttene, og at de i større grad heretter bør foreta konsekvensanalyser på ulike områder, fortsetter han.

Han mener utfordringene ved sykehjem i Tromsø er de samme som for resten av landets sykehjem.

– De største utfordringene for sykehjem i Tromsø er de samme som for sykehjem i resten av landet. En fremtidig og berettiget frykt for at man mangler både hender og man mangler kompetanse.

Sammensatt bilde

Stedfortreder for administrasjonssjef Britt Elin Steinveg, Bjarte Kristoffersen, sier at bemanning er et sammensatt bilde.

– Bemanningssituasjonen i helse og omsorg, og alle andre avdelinger og enheter, i kommunen er et sammensatt bilde av det å forsøke å få så mye ut av ressursene som kommunen har totalt sett.

– Da blir det tilfeller der man skulle ønske at man hadde mer penger, men totalt sett er ikke det alltid mulig å få til. Kvalitet i tjenesten henger nødvendigvis ikke sammen med hvor mye ressurser som brukes, fortsetter han.

Ønsker mer penger: Stedfortredende administrasjonssjef i kommunen, Bjarte Kristoffersen, sier det er tilfeller der man skulle ønske at man hadde mer penger, men at det totalt sett ikke alltid er mulig å få til.

Han sier de sammenligner seg selv med andre kommuner.

– Vi bruker sammenligningstall for å se på Tromsø kommune mot andre kommuner, hvor vi bruker mye og hvor vi bruker lite.

Det var ikke bare pleie og omsorg som måtte kutte, ifølge Kristoffersen.

– Alle avdelinger og staber måtte gå en runde for å se hvordan man kan rasjonalisere driften sin og det er et kontinuerlig arbeid som går hele tiden.