Rådgivningsselskapet Mimir åpner kontor i Tromsø for å dekke etterspørselen i nord.
Visit Tromsø søker kommunen om 700.000 kroner i støtte til å gjennomføre festivalen Tromsøtid vinteren 2021.
Ni av ti nordlysturister er borte, og det gjør turismen mer bærekraftig, mener erfaren nordlysguide.
Turistselskapet Brim i Tromsø overlever på utlendinger som bor i Norge.
Consto skal bygge den nye flyplassterminalen og har sikret seg en kontrakt på rundt 480 millioner kroner.
Til tross for at hotell og reiseliv i Tromsø har tapt over to milliarder kroner i år, vil Christian Ringnes og Mack bygge nytt hotell med 350 rom.
Flere turistfirmaer som tilbyr hundekjøring frykter de må ta livet av hundene hvis reglene for koronastøtte ikke endres.
Tromsø kommune er blant kommunene i landet som er mest avhengige av reiselivsnæringen, og konsekvensene av korona-epidemien er enorme, viser en rapport laget av analyseselskapet Menon Economics. Effektene kan på sikt bli svært store, mener selskapet.
De siste fire ukene har den direkte arbeidsledigheten innenfor hotell-, restaurant- og reiselivsbransjen økt i Tromsø. Samtidig er flere blitt permittert - eller fått varsel om permitteringer.
Reiselivsbedrifter i nord må kvitte seg med hunder, ski og sykler og ta opp personlige lån, fordi regjeringen ikke betaler ut korona-penger tidsnok.
Arctic Explorers AS er konkurs etter at eier og styreleder Øystein Storslett begjærte oppbud.
Tromsø har 50 prosent økning i konkurser og oppløsning av selskaper hittil i år, mens Troms og Finnmark er hardest rammet i landet.
Regjeringen vil ikke bidra til at pakketurselskaper klarer å stille pålagt garanti. NHO er skuffet.
2021 er året reiselivet i nord skal begynne å reise seg igjen etter tidenes verste krise for norsk reiseliv. Det er avgjørende at stortingspolitikerne sikrer reiselivsbedriftene tilstrekkelig kompensasjon og en fornuftig overnattingsmoms på seks prosent.
Reiselivet frykter de ikke skal være i stand til å selge pakkereiser fordi ingen lenger klarer å stille nødvendige garantier. – Konkursfaren øker enda mer, sier NHO.
Regjeringens støtteordning til reiselivet er gull verdt for Villmarkssenteret, men daglig leder Tove Sørensen lar ikke jubelen stå i taket med det første.
20. oktober lanserte regjeringen en ny støtteordning for å holde hjulene i gang hos reiselivsnæringen.
Hurtigruten deler rutetrafikk og ekspedisjonscruise i to nye enheter. Konsernsjef Daniel Skjeldam venter en «beintøff vinter», og kan ikke utelukke nedbemanning fremover.
Enter City Hotel i Tromsø leier ut hotelleilighetene sine på langtidsleie mens de venter på turistene.
Vi trenger flere med på laget. Et lag som ikke avlyser, men som tvert imot arrangerer møter og andre aktiviteter på hoteller, restauranter og hos andre reiselivsbedrifter. Selvsagt med smittevern i høysetet.
Oppdrett i naturperler kan gi selskapene milliardinntekter og kommunen flere hundre arbeidsplasser.
Thon har to hoteller i Tromsø og utviklingen i belegg hittil i september viser et fall på 45 prosent sammenlignet med samme periode i fjor.
Mange i reiselivet er avventende til krisepakke fra regjeringen. - Høsten på norske hoteller er ikke svart, den er rød.
Koronakrisen har ført til at norske reiselivsbedrifter har tapt over 30 milliarder kroner første halvår 2020.
Reiselivsnæringen behøver ikke flere utgifter nå, skriver stortingsrepresentant Geir Pollestad.
Mandag var finansminister Jan Tore Sanner (H) i Tromsø for å snakke om Norges vei ut av koronakrisa. Han mener reiselivet må regne med å omstille seg etter unntaksåret 2020.
«Konkurser og oppsigelser er tragedier for enkeltmennesker og familier, og dette er arbeidsplasser som ikke er lett å erstatte», skriver Senterpartiets fylkesstyre.
Reiselivsnæringen gjør nå alt de kan for å få folk til å være turister i eget land. Målet er å unngå total katastrofe som følge av koronapandemien. Prosjektet har fått navnet «Dypdykk Norge».
Arbeiderpartiets fylkespolitikere krever krisepakke til turistnæringen.
Visit Tromsø hadde 80 prosent nedgang i august og tapte penger allerede før korona rammet reiselivet.
Nå har omsider Hellastua åpnet igjen. Den har vært drevet av en tapper ildsjel uten lønn, med god hjelp fra kommunen, reiseliv og hoteller.
Fulle campingplasser og ferierende nordmenn til tross. Bare et fåtall vil betale for opplevelser. Nordmenn betaler heller for å se løver i Afrika enn å fiske på fjorden, sier Andreas Nilsen på Kvaløya.
Tromsøs hotellbransje har lagt en positiv måned bak seg, men nå får flere avbestillinger som følge av situasjonen på «Roald Amundsen».
Tom Cruise må gjerne komme til Norge og filme, det er sikkert bra for norsk filmindustri. Kan vi ikke bare si det slik? Resten blir for flaut, skriver spaltist Stein-Gunnar Bondevik.
Onsdag hadde Tromsø-hotellene i gjennomsnitt bedre belegg enn på samme dag året før for første gang siden koronaperioden startet.
– Kundegrunnlaget er ikke stort nok, sier ett av selskapene.
Vi tar kun imot turister fra land med lave smittetall, få intensivpasienter og god testkapasitet, skriver næringsministeren.
Ordføreren åpner for at kommunen kunne gjort enda mer for næringa, uten at han vet hva.
Sjekk reiselivets reaksjoner på gjenåpninga!
Tingretten tok begjæringen til følge. Nå er I Travel Kvaløya AS konkurs.
Reiselivsnæringen sulter etter turister. Torsdag ankom et av årets få cruiseskip Tromsø – luksusyachten «Seadream», med norske turister om bord.
Denne uka var ordførerne fra tre av de fire største kommunene i Troms og Finnmark samlet på Senja.
«Regjeringen har håndtert koronakrisen på en utmerket måte, men vi håper dere ikke ignorerer at det er en samlet næring som ber på sine knær for en forlengelse av permitteringsordningene», skriver Øyvind Alapnes i debattinnlegget.
Og ikke vet hun hvor lenge hun skal jobbe. - Jeg har lært at du skal takke ja til utfordringer.
Midt i den største krisen for reiselivet i Tromsø slutter byens profilerte reiselivssjef Chris Hudson. Ny leder i Visit Tromsø er Lone Helle, mens Hudson starter i Remix.
– Det kommer jo ikke turister, og turister har helt andre behov, mener direktør.
Hotellkjeden Scandic kutter 100 årsverk i nord, i Tromsø må Ishavshotellet fjerne 17 stillinger. - Inntektene er halvert, sier hotell-direktør
En svensk eventyrer, en tidligere selfanger og en økonom vil ta ishavskulturen tilbake til Tromsø og blåse liv i kystens lokalbåthistorie. Det er tanken bak en ny turistsatsing midt i en koronapandemi som holder turistene hjemme.
Flere turistbutikker, restauranter og hoteller går konkurs, og bedrifter i nord har tapt over en milliard kroner på korona-smell.
I sommer kommer mange nordmenn å feriere i bobil. Statens vegvesen går nå ut og oppfordrer bobilsjåførene om å være obs på lengden av kjøretøyet – ellers kan det bli ekstra dyrt når fergebillettene skal betales.
Tromsø Camping i Tromsdalen har bedt kommunen om å få leie deler av småbåthavna i Tromsdalen til oppstillingsplass for bobiler. Kommunens leiepris gjør det imidlertid umulig for Tromsø Camping.
Reiselivsnæringen er hardt rammet av at få reiser, næringsministeren må sørge for at reiselivet skal klare seg gjennom denne vanskelige perioden, mener stortingsrepresentant Åsunn Lyngedal (Ap).
To esker med t-skjorter i en bod på Tomasjordnes og skinn er alt som er igjen av turistbutikken Skinnboden. - En klassisk koronakonkurs.
UiT-forskere skal finne ut hvordan våre holdninger til å reise med fly har endret seg etter koronapandemien.
Havfiske-selskap på Sommarøy har ingen utenlandske turister, men får ikke korona-støtte.
Flere turister kritiserer Hurtigruten for å informere dårlig og bruke lang tid på å betale tilbake penger for avlyste reiser.
Fylkesråd Karin Eriksen svarer iTromsø.
Den gamle gule og røde heisgondolen fra Fjellheisen får snart nytt liv - som kiosk på hjul. Og snart får du se den i bybildet i Tromsø igjen.
En medlemsundersøkelse fra NHO viser at 1 av 5 bedrifter i Troms og Finnmark fortsatt frykter konkurs. Og beregninger viser at dersom smitteverntiltakene videreføres vil landsdelen tape opptil 8 milliarder kroner i verdiskaping.
Det er ikke riktig at kommuner skal overby hverandre med skattepenger i kampen om turistene.
Spaltisten tror det blir spennende når nordmenn skal feriere i eget land.
Denne uka ble søsterskipet til turbåten Brim - som har ligget til kai i Tromsø helt frem til koronakrisa - levert til rederiet. Men isteden for trafikk på Svalbard og Tromsø vil søsterskipene trafikkere Oslofjorden og Lofoten.
Planene på å bygge et 13 etasjers hotell tilknyttet dagens Austad-bygg bør godkjennes. Det foreslår administrasjonen i kommunen.
NHO Arktis og Næringsforeningen i Tromsøregionen tror at mange bedrifter risikerer å gå over ende til høsten. – De skylder det offentlige store beløp i moms og avgifter, de skylder sine ansatte feriepenger – og de har nesten ikke inntjening, sier NHO-direktør Målfrid Baik.
44 prosent av turistene som vanligvis kommer til Nord-Norge hver sommer - det vil si utlendingene - vil holde seg hjemme i år. Nå håper Nordnorsk Reiseliv at «hullene» skal fylles av reiselystne nordmenn - og til sin hjelp har man hentet inn en virtuell vert som skal skryte av, og informere om, landsdelen.
Nær ni av ti flypassasjerer forsvant fra nordnorske flyplasser i april.
– Min kone og jeg er 78 år. Vi gravde dypt i lommene for å betale for reisen, og trenger pengene, sier den engelske pensjonisten.
Hovedeier Knut Wilhelmsen i Arctic Center fikk politikerne til å sende inn selskapets egen klage på lovlighetskontroll. - Vi skrev klagen, sier ordførerens bror Knut Wilhelmsen.
Da effektene av korona-viruset slo til for fullt gikk reiselivsbransjen i Tromsø fra ekstremt høyttrykk til full stans og akutt krise. Bransjen har etterlyst nødhjelp fra de lokale myndighetene, men denne har de - så langt - måttet se langt etter.
Folkehelseinstituttet, Helsedirektoratet og Regjeringen har hittil hatt en heldig hånd på korona-epidemien. Men når det gjelder luftfart, er de samme miljøer nå i ferd med å knekke en samfunnssektor som for Nord-Norge er sentral for at landsdelen har en fremtid i det hele tatt.
NHO i nord mener alle bør bruke sommeren på å utforske egen landsdel.
Korona-krisa har slått beina under store deler av utelivsbransjen i Tromsø. Nå vil sentrale aktører i bransjen at Tromsø tar et felles løft for å hjelpe bransjen over kneika.
Pellerin har søkt kommunen om byggetillatelse for nytt hotell sør i Storgata, men på grunn av koronakrisen kan det hende hotellet ikke blir noe av likevel.
Regiondirektør i NHO Arktis, Målfrid Baik, er sånn høvelig fornøyd med regjeringens forslag til revidert nasjonalbudsjett. Hun forventer seg imidlertid langt kraftigere støtteordninger til et kriserammet reiseliv senere i vår og sommer.
Halvparten av reiselivsbedriftene i Tromsø mener krisepakkene ikke gir god nok hjelp. - Jeg skulle ønske noen av de pengene kunne gått til lønn.
Brim Explorer fikk avslag på korona-penger på grunn av hvilken instans som stanset driften. – Dette henger ikke på greip.
Gunnar Wilhelmsen jobber for å finne ytterligere 2,5 millioner til reiselivet.
Reiselivssjef i Visit Tromsø, Chris Hudson, krysser fingrene for at Norwegians krisepakke berger selskapet.
Hogne Rundberg fra bandet Violet Road er den nye eieren av Vulkana.
Dermed ser det ut til at selskapet som har en rekke flyvninger til og fra Tromsø er reddet fra konkurs.
Tromsø omsetter for omtrent 300 millioner kroner fra norske turister om sommeren. Nå må byen krige mot resten av Norge i kampen om turistene.
Reiselivsnæringen i Tromsø vil i løpet av august ha tapt rundt èn milliard kroner på koronakrisen, ifølge Visit Tromsø. - Vi drøfter en plan b, c, d, e og godt ut i alfabetet, sier direktøren for Fjellheisen.
Gründer Ingvard Johansen taper 100.000 kroner i uka og vurderer å selge Ersfjordbotn brygge. Reiselivet i Tromsø har tapt 100 millioner kroner på koronakrisen siste måned.
Tromsø-bedriften Farout tapte én million kroner på korona-krisen. Nå bygger Eirik Bræin Gikling og partnerne et av Lofotens største rorbuanlegg som skal stå ferdig til sommeren.
– Det er vanskelig å kunne glede seg over en så god utvikling på starten av året, når vi vet at koronakrisen førte til massekanselleringer, sier NHOs regiondirektør.
Scandic-kjeden – som har 84 hoteller i Norge – stenger i alt 60 av disse som følge av korona-utbruddet. Scandic Grand i Tromsø er ett av hotellene som nå har lukket dørene for publikum.
Fire sterke næringslivsstemmer slår et slag for flere flyselskap.
Denne uka åpner den nyeste i rekken av turistbutikker i sentrum.
Når Tromsø lufthavn får økt kapasitet til nesten tre millioner reisende per år vil det bety et kvantesprang for reiselivet i regionen.
Påtroppende leder i flyplassutvalget i Tromsø, ordfører Gunnar Wilhelmsen, er overbevist om at oppgraderingen av Tromsø lufthavn vil bety langt flere internasjonale turister til regionen.
Å ilegge en stadig viktigere næring en egen skatt bør man passe seg for.
Aldri før har overnattingsbedriftene i Nord-Norge hatt så mange gjester som i 2019.
Tromsø kommune opplever en enorm vekst i reiselivet. Dette skyldes mye vår fantastiske plassering i Arktis og den tette koblinga mellom natur og urbant byliv.
Ingen tilfeller av coronaviruset er påvist i Norge, men som et populært reisemål for kinesiske turister tas det nå grep om smitten skulle komme til Tromsø.
I sin nye jobb hos Reiseliv i Nord skal Trude Pettersen utvikle Nord-Norge som vertskap for turisme.
Ortoped Anders Hennig forteller at de ser en nedgang i antall utenlandske turister som faller og skader seg på vinterføret.
Reiselivsutviklingen i Tromsø de siste ti årene har vært en så stor suksess at resten av landet nå skal kopiere den.